Binnenkort bij stadswerkplaats Zutphen: leer je eigen ambachts-zonneoven bouwen

Binnenkort ga ik bij de stadswerkplaats Zutphen de cursus ‘Bouw een Ambachts-Zonneoven’ geven. Meer info over de data, een compleet programma, en een afbeelding van de oven die we gaan maken volgen snel!

Het programma: Ontwerper Rick Claassen heeft een zonneoven ontwikkeld die te bouwen is van standaard materialen, en die gebruikt kan worden voor vele ambachtelijke toepassingen. Voorbeelden zijn het upcyclen van plastics naar nieuwe gebruiksvoorwerpen, het roosteren van koffie of het drogen van vruchten. De zonneoven is in te zetten in zonnige (ontwikkelings-)landen, en in de zomer in Nederland. In de cursus leer je zelf hoe je deze zonneoven kunt bouwen, zodat je deze later op een locatie in het buitenland kunt reproduceren. Bij de cursus zijn bouwtekeningen inbegrepen.

Geïnteresseerd? Neem contact op via hetwildelicht@gmail.com, of bel +31 6 1499 4535

Workshop StraatDraad

Afgelopen week heb ik een oud project nieuw leven ingeblazen door er een workshop van te maken: StraatDraad. Degenen die me al wat langer kennen hebben hebben dit project van me gezien op de afstudeertentoonstelling van de Design Academy.

Ik ben bezig met het ontwikkelen van workshops die ik het hele jaar door kan geven (als de zon niet schijnt) en zo kwam StraatDraad weer in beeld. Na een vraag hierover op de Durf te Vragen groep op Facebook kreeg ik veel enthousiasme, twee potentiële klanten én een uitnodiging om StraatDraad te komen laten zien op het festival Artibosch in Den Bosch. En daar werd ik zelf natuurlijk weer heel enthousiast van!

Wat voor workshop is het?
Ik ben bezig met het opzetten van een workshop voor kinderen, StraatDraad. Dit is een zoektocht in naar PET-flesjes, die we vervolgens om gaan zetten in gebruiksvoorwerpen. Dit kan met een speciale ‘flessensnijder’ die ik heb uitgevonden, waarmee je prachtige transparante en gekleurde draden van PET-flessen kan maken. En met die draden kun je heel mooie gebruiksvoorwerpen maken. Bijvoorbeeld springtouwen.

In de workshop leren kinderen heel veel op allerlei gebieden zoals je stad verkennen, aandacht voor je leefomgeving, recycling, ambacht, ideeën maken en ontwerpen.

En zo maken ze de mooiste dingen voor onszelf, leren ze hun stad of dorp beter kennen en maken ze de plek waar ze wonen schoner! Meer info: Workshop StraatDraad

Naast de workshop voor kinderen wil ik ook een variant ontwikkelen voor volwassenen. Ik ben op zoek naar meer locaties waar ik deze workshops kan geven, en naar mensen die deze workshop graag willen volgen. 

Alle ideeën zijn welkom. Bijvoorbeeld festivals, campings, buitenschoolse opvang en workshops voor het bedrijfsleven. Ik heb een voorkeur voor Gelderland/ Utrecht/ Overijssel/ Brabant/ Randstad maar het mag in heel Nederland zijn. Ik zoek mogelijkheden voor in én na de zomervakantie.

Ik ben heel benieuwd wat er uit gaat komen! Alvast veel dank.

Rick

De grondstof. Overal te vinden!
De grondstof. Overal te vinden!
Springtouw gemaakt van PET-flesjes
Springtouw gemaakt van PET-flesjes

Lezing ‘Werken met de Kracht van Zonlicht’

Aanstaande zaterdag houd ik een lezing bij centrum Malena in Doorn. Ik vertel over mijn ideeën en projecten. Mijn lezing wordt muzikaal omlijst door Frank Jenniskens (viool) en Ernst Buning (zang en gitaar).

Inloop vanaf 19.30u, entree €10, Centrum Malena, Beukenrodelaan 2K, Doorn, http://www.malena-team.nl

Zonlicht heeft een oneindige hoeveelheid toepassingen. We zijn als mensheid op weg naar een duurzame samenleving en hiervoor op zoek naar duurzame technieken. Het gebruik van zonlicht als energiebron heeft vele voordelen, zoals bijvoorbeeld CO2-besparing, en energieopwekking direct op de plek waar het gebruikt wordt.

Met de warmte van de zon wordt al veel gedaan, maar tegelijkertijd staan we nog aan het begin van het ontdekken van wat er allemaal mogelijk is met zonlicht.

Uitvinder en ecoloog Rick Claassen werkt aan het ontwikkelen en in de wereld zetten van nieuwe gebruiksmogelijkheden en toepassingen voor zonlicht. Hij werkt hiervoor met de warmte van direct zonlicht, en ontwikkelt nieuwe technieken om zonlicht te concentreren en te gebruiken.

Een kleine greep uit zijn ideeën:
Het maken van fair-trade sieraden, door goud en zilver op de plek waar het uit de grond wordt gehaald direct met zonlicht om te smelten tot nieuwe sieraden. Het roosteren van cacao, op de plantage, en er daar direct hoogwaardige chocola van te maken, in ovens die werken op zonlicht.
Het bundelen van zonlicht, tot een geconcentreerde lichtstraal, en deze straal gebruiken om bijvoorbeeld metaal mee te snijden, of onkruid te verwijderen, of als supersnel kookplaatje. En als laatste voorbeeld, het smelten en recyclen van kunststof met zonnewarmte tot hoogwaardige nieuwe producten.

Zonlicht is een natuurlijke energiebron, met wisselende kracht en ritme. Om deze nieuwe technieken tot een succes te maken is het noodzakelijk de kracht en het ritme van de zon als leidraad te nemen. Dit vereist een heel nieuwe omgang met tijd, werkritme en met jezelf. Door de kracht van het zonlicht goed te bestuderen en in te voelen, en door het ritme van het zonlicht te accepteren, te waarderen en er in mee te gaan ontstaan er waanzinnige nieuwe mogelijkheden en technieken.

In deze lezing verteld Rick Claassen over zijn eigen persoonlijke weg in het leren omgaan met de natuurlijke kracht van het zonlicht, en over de ideeën en projecten die daar uit zijn voortgekomen.

Meer informatie is te vinden op  https://www.facebook.com/events/526273330761144/ en op http://madebysun.blogspot.com

De meest gestelde vraag

Kun je er ook pizza’s mee maken? Dit is de vraag die ik het meeste te horen krijg als ik het over Light Catchers en zonneovens heb. Ik schat dat ongeveer 70 procent van de mensen die ik spreek over mijn projecten me deze vraag stelt. Is dat niet bijzonder? Als ze iets met zonneovens zouden doen, dan willen ze dus graag pizza’s maken. Ik durf te beweren dat pizza’s een nog niet ontdekte basisbehoefte zijn! We wisten het nog niet, maar zonlicht en pizza’s horen bij elkaar.

Nu is de vraag, hoe doe je dat, pizza’s maken met zonlicht? Om te beginnen moet je natuurlijk goed kunnen koken.En verder heb je voor een goede pizza een houtoven nodig die 350 à 400 ºC haalt, of op zijn minst een pizzasteen. Zo krijg je precies de juiste warmtestraling om de perfecte pizza te maken. Hoe maak je een zonnevariant van zo’n oven? De meeste zonneovens om te koken komen namelijk niet veel hoger dan 200 ºC.

pizza margherita

Hoe maak je een goede pizza, met de kracht van de zon? Een heel leuke vraag, want het is natuurlijk fantastisch als je met de zon gebakken pizza’s zou kunnen maken! En dan bedoel ik niet één pizza, maar restaurant hoeveelheden. En ik hoop een antwoord op te vinden op deze vraag. 

Hoe zou een pizza smaken die met zonlicht gebakken is? Proef je dat? Ontstaat er dan een heel nieuw soort pizza?

Ik stel me al een leuk eettentje voor aan het strand in Italië, een prachtige zonneoven die de hele dag in de blakerende zon staat, een grote tafel met plek voor iedereen, en ’s middags of aan het eind van de dag je tanden zetten in een heerlijke zonnepizza, mmmm!

De zonneoven voor de workshops is klaar!

Versie 1 van het bouwpakket
Versie 1 van het bouwpakket

Voor de workshop  ‘Spelen, Werken en Experimenteren met Zonlicht’. heb ik een zonneoven bouwpakket ontwikkeld. De afgelopen week ben ik bezig geweest met het maken van de eerste versie.

Met dit bouwpakket kun je in de workshop snel je eigen zonneoven in elkaar zetten, en daarna aan de slag met wat je maar wilt doen met de zon!