Uitleg Light Catchers

Catch the Light!

Het is zo leuk om met zonlicht te werken! WOW, daar word ik echt enthousiast van. Dat je de energie van de zon zo uit de lucht kan plukken en vervolgens gebruiken voor wat je maar kan verzinnen, voelt voor mij echt fenomenaal.

Als uitvinder ontwerp, maak en test ik effectieve, duurzame en mooie zonlichtvangers. Ik noem ze Light Catchers. Installaties die in projecten wereldwijd ingezet kunnen worden om schone productie mogelijk te maken.

Een Light Catcher is een installatie die zonlicht invangt en het concentreert. Dit geconcentreerde licht kan vervolgens gebruikt worden voor allerlei toepassingen. De mogelijkheden zijn werkelijk oneindig, en soms duizelt het me als ik me dat realiseer. Stel je voor dat je er metaal mee kan smelten, of glas, midden in de stad of in the middle of nowhere. Dat je plastic afval omvormt tot waardevolle nieuwe producten. Of dat je een heerlijke taart maakt of een lekkere kop koffie, met niets meer dan de pure energie van de zon…

Hoe werkt een Light Catcher?
Een Light Catcher is een installatie die zonlicht invangt en concentreert. Vervolgens wordt het licht omgezet in warmte of elektriciteit. Light Catchers staan buiten, op plaatsen met veel licht, bijvoorbeeld in de tuin, in een veld, of op een plat dak.

Advanced Clean Low Tech
Binnen de diversiteit aan ontwerpen zijn er aantal overkoepelende eigenschappen. Het uitgangspunt is het maken van eenvoudige Light Catchers die een lange levensduur hebben, geschikt zijn voor ondernemers en (serie)-productie, en die eenvoudig te bedienen zijn. Ik probeer de ontwerpen zo low-tech mogelijk te houden, omdat er legio toepassingen zijn die geen complexe technologie nodig hebben. De productie van de Light Catchers is niet perse low-tech. Als het nodig is gebruik ik moderne middelen zoals CAD-design en lasersnijders, om duurzame, eenvoudige apparaten te maken.Dit noem ik Advanced Clean Low Tech.

Wat ik daarnaast heel belangrijk vind is dat de Light Catchers een warme uitstraling hebben en er mooi uitzien, zodat ze inspireren en mensen tot nieuwe ideeën aanzetten. Ze zijn gemaakt om van te houden, om zorgvuldig gekoesterd te worden als een waardevol apparaat.

Werken op het ritme van de zon
Als de zon schijnt, dan kun je zonlicht opvangen, heel simpel. Als je werkt met zonlicht, dan bepaalt het ritme van de zon het ritme van de werkzaamheden. Op zonnige momenten is het hard aanpakken. Als er wolken zijn of als het winter is, is er tijd voor het voorbereiden van werkzaamheden, en tijd voor rust, bezinning en het opladen van jezelf. De efficiëntie in het werk heeft hierdoor een andere verschijningsvorm dan in de 9 tot 5 economie.

Door deze diversiteit ontstaat afwisseling, met het ritme van de zon als leidend principe. Dit geeft een spannende en natuurlijke dynamiek, die voorbij het denken gaat. In die afwisseling, als je door het ongemak van de variatie en onzekerheid heen kunt gaan kun je de ruimte vinden waarin alles mogelijk is.

Werken met zonlicht is een manier van zijn, van verwezenlijken. Het vraagt steeds om een andere benadering, mee te bewegen met het ritme van de zon, met licht en schaduw, zon en regen. Het vraagt erom uit een vast denkpatroon te stappen, frustraties achter te laten, en te genieten van wat er komt. Het vraagt erom om in het nu te zijn, te werken als de zon schijnt en te rusten als hij weg is.

Waar kan het?
In principe kan het overal, ook in Nederland. Op zonnige dagen kun je hier veel doen. Ook op sommige plekken in noordelijke gebieden met een zonnig microklimaat is veel mogelijk.

Voor grotere projecten, en om echt te kunnen werken en ondernemen met zonlicht, moet je in zuidelijkere gebieden zijn. Vanaf Midden-Frankrijk en verder kun je goed aan de slag met directe zonnewarmte. Hieronder staat een afbeelding met de instraling van zonlicht over de hele wereld. Blauw is weinig instraling, groen en geel al meer, en rood tot donkerrood het meest. Nederland hoort helaas tot de landen met weinig zonlicht, zoals je duidelijk kunt zien op deze kaart. Maar het grootste gedeelte van de wereld heeft veel zonlicht ter beschikking!

zonneenergiewereld