Atelier Solaire

logo-Atelier-Solaire-5

Atelier Solaire – een werkplek voor zonne-ambachten 

Ik wordt heel enthousiast van de gedachte dat je door met de lichtenergie van de zon te werken; je brood zou kunnen verdienen (en bakken!); onafhankelijk wordt van energiebronnen en -leveranciers; en er totaal nieuwe mogelijkheden tot voor het maken van producten ontstaan die onmogelijk zijn met de middelen die er nu zijn. Daarom ontwikkelt het Wilde licht het Atelier Solaire, een in de omgeving geïntegreerde een werkplek, waar je met de middelen die aanwezig zijn en op zonnewarmte ambachtelijk kunt werken. Je kunt denken aan edelsmeden, brons, tin of aluminium gieten, glasblazen, keramiek maken, ijzer smeden, juwelen maken van goud of zilver en natuurlijk koken en bakken.

Door de onafhankelijkheid die hiermee gepaard gaat kunnen levensvatbare bedrijfjes en initiatieven ontstaan op plekken waar dat voorheen onmogelijk was. Ook kunnen oude ambachten en technieken een nieuwe impuls krijgen door het gebruik van deze gratis energiebron. De plek waar je duurzame energie opwekt wordt dan ook een toegankelijke plek waar je graag heen gaat en van geniet. Een productieplek waar ambachtslieden elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen werken en een plek om gewoon te zijn. Zo ontstaan krachtige plekken voor de gemeenschap, waar verwondering, inspiratie en samenwerking bijeenkomen.

Hoe werkt het?
Het apparaat dat centraal staat in het Atelier Solaire is de High Temperature Light Catcher. Dit apparaat bestaat uit twee gedeelten; het gedeelte dat het zonlicht invangt en concentreert, en het werkgedeelte waar je je ambacht kan uitvoeren. Op deze laatste plek kun je ovens aansluiten voor verschillende toepassingen, bijvoorbeeld keramiek, glas of metaal. Ook zou je hier een stirlingmotor kunnen aansluiten, waarmee elektriciteit opgewekt kan worden of direct andere apparaten aangedreven zouden kunnen worden.

Hier demonstreren we het prototype van het Atelier Solaire op het Rakuvaria keramiekfestival in Nederland

De constructie is zo dat het brandpunt van het licht zich altijd op dezelfde plaats bevindt, ongeacht de positie van de spiegels. Dit gefixeerde brandpunt valt buiten de constructie van de spiegels valt. Hierdoor kun je je ovens of apparatuur altijd op dezelfde plek aansluiten, is er een vaste plek om te werken en werk je in de schaduw.

Omdat de High Temperature Light Catcher werkt op puur zonlicht staat deze altijd buiten en werkt het alleen op dagen met weinig bewolking.

Testen van het prototype in de Alentejo, Portugal. De felle lichtplek is het geconcentreerde zonlicht.

Waar staan we nu?
We hebben een intensieve testfase met de High Temperature Light Catcher afgerond. Deze vond plaats van juli tot en met oktober 2011 in Zuid-Portugal. Hier zijn inspirerende resultaten uit voortgekomen, waar meer over te lezen is op het blog dat we hierover hebben bijgehouden; MadebySun. We hebben temperaturen tot 550 graden bereikt. We hebben tin gesmolten en gegoten, we hebben gewokt en hebben geëxperimenteerd met het bakken van klei.

De uitdaging nu is het bestaande prototype zo te verbeteren, dat het automatisch werkt, een scherpere focus heeft van het zonlicht, en beter te hanteren is. En natuurlijk wordt het ontwerp weer een stuk mooier en heel belangrijk, veiliger (de geconcentreerde lichtbundel kan een temperatuur van enkele duizenden graden bereiken, daar wil je niet per ongeluk je hand in steken).

Ook gaan we enkele nieuwe oventjes bouwen, onder andere voor het maken van keramiek en het smelten van metaal.

Wat hebben we nu nodig en hoe kunt u ons helpen?
We zoeken mensen die net als wij enthousiast worden van dit project en met ons willen samenwerken om het te verwezenlijken. We zijn ook zeer geholpen met technische kennis, onderdelen, financiële ondersteuning, materiële ondersteuning, en een plek om te experimenteren en te bouwen.

Atelier Solaire is een project van Het Wilde Licht ©2010-2012