Ambachts-Zonneoven

Medium Temperature Zonne-oven. Dit eenvoudige prototype is getest in Spanje en in Nederland.
Ambachts-Zonneoven. Dit eenvoudige prototype is getest in Spanje en in Nederland.

Wat is het?
De Ambachts-Zonneoven is een oven die werkt op geconcentreerd zonlicht. Het ontwerp is geoptimaliseerd voor productietoepassingen. Het werkt als een kleine duurzame fabriek. De Ambachts-Zonneoven maakt het mogelijk voorwerpen te maken met gebruik van 100% duurzame energie. Het apparaat werkt zonder gebruik van fossiele brandstoffen of elektriciteit en kan ingezet worden voor vele soorten verwerking en productie. Deze Ambachts-Zonneoven is uitermate geschikt als basis voor een duurzame productie werkplaats.

Hoe werkt het?
De Ambachts-Zonneoven bestaat uit modules. Iedere module is, afhankelijk van het ontwerp, tussen de 60 en 100cm breed. Het daadwerkelijke ovengedeelte is een goot waar bakken doorheen geduwd worden, zoals bij een lopende band. Het te verwarmen product wordt aan de ene kant de oven ingeschoven, en wordt langzaam naar de andere kant getransporteerd, totdat het proces voltooid is. Het apparaat is geoptimaliseerd om gedurende de dag een zo constant mogelijk input van zonne-energie te ontvangen.

Door het modulaire ontwerp kan een oven altijd vergroot worden door extra modules toe te voegen. Zo kan eenvoudig een grotere productiecapaciteit gerealiseerd worden, tegen een minimale investering.

Wat kun je er mee doen?
De Ambachts-Zonneoven werkt in het temperatuurbereik tussen de 50 en 230°C, waardoor het voor een hele reeks van toepassingen gebruikt kan worden.

Voorbeelden van toepassingen zijn:

  • hoogwaardig hergebruik van kunststoffen
  • het drogen van grote volumes vruchten, in een schone en gesloten omgeving
  • het steriliseren van voedsel
  • het roosteren van koffie of cacao, op de plek waar deze geoogst worden
  • het desinfecteren van medische instrumenten
  • het bakken van brood
  • het bereiden van voedsel

De ambachts-zonneoven is een low tech basiontwerp en kan naar wens uitgebreid worden.
Mogelijke uitbreidingen van dit basisontwerp zijn :

  • zonnepanelen voor uitbreiding met extra toepassingen
  • een lopende band, voor transport van producten door de oven
  • een geautomatiseerd systeem om de installatie naar de zon toe te richten

CO2 besparing bij de productie van gebruiksvoorwerpen
Dit is een rekenvoorbeeld van de CO2 besparing als de Ambachts-Zonneoven ingezet wordt voor het hergebruik van kunststof. Per Ambachts-Zonneoven kan in een land als Kenia (rond de evenaar) jaarlijks 20 ton kunststof hergebruikt worden. In een land als Spanje is dit rond de 14 ton. Dit hergebruik resulteert in een CO2 besparing van 100 respectievelijk 70 ton (Bron IVAM: Quickscan: Milieubeoordeling van plastic hergebruik met het zonnesmeltoven concept in Kenia).